Wat is een os tibiale externum?

Het scheepsvormig bot is een bot aan de binnenkant van de voet (zie illustratie). Het komt voor dat het scheepsvormig bot, tijdens de ontwikkeling van de voet voor de geboorte, niet of niet volledig samengroeit. In dat geval bevindt zich een extra bot in de voet. Dit extra bot wordt een os tibiale externum genoemd. Ongeveer 5-10% van de mensheid loopt rond met zo'n extra botje. Het komt dus best wel vaak voor, maar niet iedereen krijgt er klachten van.

Het scheepsvormig bot bevindt zich aan de binnenkant van de voet.

De tibialis posterior pees

Het extra bot zou waarschijnlijk geen klachten geven als er niet een heel stevige pees (de tibialis posterior pees) aan vast zou zitten. Dit is de op één na sterkste pees van de voet en zorgt ervoor dat de voetboog wordt opgetrokken, zodat we op onze tenen kunnen staan. Doordat de pees continu trekt aan het os tibiale externum, kan dit pijnklachten veroorzaken.

Oorzaken pijnlijke bult aan binnenkant van de voet

De meeste pijnklachten ontstaan bij kinderen en jongvolwassenen. Meestal ontstaat de pijn na verdraaiing van de voet of door explosieve kracht bij het springen. Daarnaast kan er pijn ontstaan door schoeisel, de schoen drukt dan tegen het botje.

Klachten pijnlijke bult aan binnenkant van de voet

Vaak hebben mensen met een os tibiale externum ook een platvoet, maar dit is niet altijd het geval. Er kan een vrij grote zwelling aan de binnenkant van de voet zichtbaar zijn en er is sprake van een zeurende pijn aan de binnenkant van de middenvoet. Druk op deze bult wordt als pijnlijk ervaren.

Diagnose pijnlijke bult aan binnenkant van de voet

Uw specialist herkent een os tibiale externum door middel van lichamelijk en aanvullend onderzoek. Met een röntgenfoto en echografisch onderzoek is het botje meestal goed zichtbaar.

Behandelingen pijnlijke bult aan binnenkant van de voet

Niet-operatief

Niet-operatieve behandelingen van een pijnlijke bult aan de binnenkant van de voet kunnen bestaan uit:

Operatief

Wanneer de niet-operatieve behandeling onvoldoende helpt en er veel klachten zijn, kan een operatie een oplossing zijn/a>. Het os tibiale externum wordt dan, indien mogelijk, met een schroef vastgezet aan het scheepsvormig bot. Indien het os tibiale externum te klein is om vastgezet te worden, kan het botje verwijderd worden.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Ellen

    “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

  • format_quote

    Ervaring van Stella

    “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

  • format_quote

    Ervaring van Sija

    “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

  • format_quote

    Ervaring van Karin

    “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 19 mei 2025

    Pijn aan uw teen na stoten: wat als het niet overgaat?

    Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

    Door Nicole Drenth

  • 08 mei 2025

    Een Jonesfractuur

    Een Jonesfractuur betreft een breuk van het vijfde middenvoetsbeentje, gelegen aan de buitenzijde van de middenvoet, nabij uw kleinste teen.

    Door Podozorg Nederland

  • 17 april 2025

    Voorvoet varus: symptomen, oorzaken en behandeling

    Voorvoet varus is een afwijking waarbij de voorvoet naar binnen kantelt, wat kan leiden tot pijn, vermoeidheid en een afwijkende loop.

    Door Liesbeth Dijkshoorn

  • 06 maart 2025

    Waarom heb ik koude voeten?

    Koude voeten kunnen ontstaan door een verminderde doorbloeding, hormonale schommelingen of externe factoren. Gerichte aanpassingen helpen om klachten te verminderen.

    Door Delia de Bliek

  • 20 februari 2025

    Pijnklachten rond de achillespees

    Achillespeesklachten door overbelasting of een verkeerde voetstand veroorzaken pijn en stijfheid. Gerichte behandeling helpt om klachten te verminderen.

    Door Loes van Vooren en Eric Wonink

  • 16 januari 2025

    Zweepslag in de kuit

    Zweepslag wordt gekenmerkt door een scherpe pijn in de kuit en komt vaak voor bij sporten zoals atletiek (amateur en professioneel) en voetbal.

    Door Mienke van der Goot