Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Daniël

“Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

Zelf wintertenen verhelpen

Wat zijn wintertenen?

Het einde van het jaar nadert en de temperaturen dalen. In koude en vochtige periodes kan dit aanleiding geven tot wintertenen. Wintertenen zijn een echte seizoensgebonden klacht die in de winterperiode om de hoek komt kijken. De medisch benaming hiervan is perniones. Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is.

Verondersteld wordt dat bij wintertenen de beschermende vasculaire reactie op kou faalt bij individueel gevoelige personen. Bij een normale reactie van de huidvaten op kou wordt vernauwing van de vaten (vasoconstrictie), gevolgd door verwijding van vaten (vasodilatatie).

Mogelijk speelt vochtige kleding een rol omdat die slechter isoleert. De rol van roken en bètablokkers bij het ontstaan en beloop van wintertenen is nauwelijks onderzocht. Beide veroorzaken vernauwing van de bloedvaten en zouden daarom het ontstaan van perniones kunnen bevorderen. Wel blijkt dat perniones op alle leeftijden kan voorkomen en bij vrouwen vaker dan bij mannen.

Zelf wintertenen verhelpen

Waaraan herkent u wintertenen?

Wintertenen kenmerken zich door het ontstaan van typische huidafwijkingen na blootstelling aan kou. Het klassieke beeld is één of meerdere roodblauwe en/of paarsblauwe, soms licht gezwollen plekken op tenen met jeuk, een branderig gevoel of pijn. Dat gebeurt meestal aan het begin van het koudeseizoen, maar kan ook optreden in koude situaties, denk hierbij bijvoorbeeld aan koelcellen.

Niet precies bekend is hoe snel na de blootstelling aan kou wintertenen ontstaat (enkele uren/een dag). De plekken bevinden zich vaak op de strekzijde van de tenen en komen vaak symmetrisch, bij beide voeten voor. In ernstige gevallen kunnen blaar- en zweervorming optreden en secundaire infectie van de huid.

Wintertenen zijn vrij onschuldig, maar daarom niet minder vervelend. Alleen wanneer het een atypisch beloop heeft of optreedt samen met andere klachten of afwijkingen kan er twijfel ontstaan over het onschuldige karakter.

Wat kun u zelf doen?

Behandelingen zonder medicijnen zijn de belangrijkste maatregelen om wintertenen te voorkomen en om de klachten hiervan te verlichten.

  • Het beste is om blootstelling aan kou te voorkomen, vermijd vochtige kou en voorkom temperatuurwisselingen.
  • Zorg in huis voor een warme omgeving.
  • Warme, goed isolerende schoenen met voldoende ruimte kunnen klachten helpen te voorkomen.
  • Kies warme en goed isolerende sokken, bijvoorbeeld van merinoswol met frotté breiwerk. Deze zijn verkrijgbaar in onder andere wandelsport- en skiwinkels.
  • Zorg ervoor dat sokken en schoenen droog blijven.
  • Wisselbaden kunnen een gunstig effect hebben en stimuleren de bloedsomloop.
  • Blijf vooral in beweging, zodat spieren en lichaam warm blijven.
  • Stop met roken.
  • Gebruik een crème of zalf. Een voorbeeld hiervan is Midalgan Forte of Calendula crème. Midalgan Forte stimuleert de doorbloeding in de huid. Calendula crème heeft een ontstekingsremmende werking. Het gebruik van Calendula zalf zal verlichting geven. De jeuk wordt minder en de huid zal sneller genezen. Let er wel op de zalf of crème niet te gebruiken wanneer er wondjes zijn. Beide zijn verkrijgbaar zonder recept bij apotheek of drogist.

*Bovenstaande adviezen zijn niet evidence-based, maar wel algemeen geaccepteerd.

Vind een praktijk

Ervaart u naast wintertenen ook andere voetklachten, aarzel dan niet om één van onze Podozorgers te bezoeken. Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog of podotherapeut bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde praktijk!

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.