Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Alfred

“Met de juiste ondersteuning voor mijn voeten ben ik heel erg geholpen. Echt een aanrader voor iedereen!”

Wat zijn goede schoenen?

Waar let je nu op bij het kopen van schoenen en waarom zijn goede schoenen zo belangrijk?

Er zijn zeer veel verschillende soorten schoenen. Wandelschoenen, balletschoenen, sandalen, slippers, pumps, sportschoenen, veiligheidsschoenen, etc. Schoenen bieden bescherming aan de voeten tegen vuil, een harde ondergrond, kou etc. De vorm van de schoen is zeer mode-gevoelig.

Voetklachten door slechte schoenen

Schoenen die slecht passen kunnen de volgende voetklachten veroorzaken:

Voetklachten door slechte schoenen

Goede schoenen kunnen voetproblemen niet altijd voorkomen. We denken wel dat uw kans op voetproblemen kleiner wordt als u goede schoenen draagt. Als u al voetklachten heeft, kunnen goede schoenen ervoor zorgen dat uw klachten minder worden.

Waar moet u op letten bij het kopen van nieuwe schoenen?

Let bij het kopen van nieuwe schoenen op de volgende punten:

 • Koop schoenen aan het einde van de dag. Voeten kunnen in de loop van de dag dikker worden.
 • Pas beide schoenen in de winkel. Voeten kunnen links en rechts in lengte verschillen.
 • Goede schoenen zijn gemaakt van materiaal dat lucht en vocht doorlaat: materiaal dat 'ademt'. Leer ademt over het algemeen prima. Er zijn ook moderne kunststoffen die ademen.
 • Voeten kunnen naar mate de leeftijd vordert iets groter worden.
 • Zorg ervoor dat de hak niet hoger is dan 2 vingers (maximaal 4 cm).
 • Zorg ervoor dat de schoen sluit over de wreef. Riempjes, bandjes, klittenband of veters kunnen de schoen goed vasthouden over de wreef.
 • De zool moet niet te glad zijn. Bij voorkeur rubber of een andere stroef materiaal zo mogelijk met een profiel.

Als u de schoen in de hand heeft kunt u de schoen als volgt testen:

 • Is de schoen rond de hiel stevig? Voel met uw duim of de achterzijde van de schoen in te drukken is.
 • Buigt de schoen waar uw tenen buigen als u op uw tenen staat? Als u de schoen buigt is dat ongeveer bij de bal van de voet. Dan is de schoen goed. De zool hoort niet ergens anders te buigen.
 • De zool van de schoen mag niet te slap zijn. Probeer de neus en de hak van de schoen in tegengestelde richting te draaien (“wringen”). Gaat dit moeilijk dan is de zool stevig en dus goed.

Tips tijdens het passen:

 • De schoen moet aan de voorkant een duimbreedte langer zijn dan de voet. U kunt dit staand laten meten door de schoenverkoper. Ook kunt u de voet staand naar voren schuiven en controleren of er een vingerdikte ruimte ontstaan achterin de schoen. Tot slot is het een manier om de omtrek van de voet uit te knippen op papier en in de schoen te leggen. Voor bij kinderen is dit een handige manier om de juiste maat te bepalen.
 • De schoen moet breed genoeg zijn, maar niet te breed. Tijdens het lopen mogen de tenen niet naar voren schuiven. Ook moeten de tenen niet tegen de zijkant van de schoen gedrukt worden.
 • Controleer of de tenen genoeg ruimte hebben. Als u staat moet u de tenen nog een beetje omhoog kunnen wiebelen.

Steunzolen

Draagt u steunzolen hou er dan rekening mee dat de schoen een uitneembaar voetbed heeft. Neem de steunzolen mee tijdens het passen. Dit voorkomt pasproblemen achteraf.

Wat zijn goede schoenen?

De podoloog herkent en behandelt klachten aan uw voeten en houding die te maken hebben met de stand van uw voeten. Daarnaast heeft hij specialistische kennis van voetzorg bij reuma en diabetes, en van (risico's bij) de kindervoet in de groei. Schoen en zool behoren een eenheid te vormen met de voet. Daarom is de (register) podoloog ook een schoenspecialist.

Vind een Podozorg praktijk

Voor een schoenadvies op maat kunt u contact opnemen met een (register) podoloog bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Bron: thuisarts.nl, ontwikkeld door NHG (Nederlandse Huisartsen Genootschap)

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.