Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Nancy

“Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

Wat is Chronische Idiopatische Axonale Polyneuropathie (CIAP)?

“Ik heb zo’n raar gevoel in mijn voeten”

Met deze klacht melden zich regelmatig cliënten op een consult. Aan mij de taak om uit te zoeken wat er precies aan de hand is. Diverse vragen als wanneer de klachten zijn ontstaan, waar deze zich precies bevinden, wat de klachten provoceert en nog veel meer moeten er uiteindelijk toe leiden dat ik een behandelplan kan maken om de desbetreffende cliënt te kunnen helpen.

Vandaag is mevrouw A bij mij op consult, een oudere vrouw van 90 jaar. Zij wordt begeleidt door haar hulp die haar aanvult in haar verhaal en tevens de functie vervult van een tweede paar oren. Wanneer zij begint over het vreemde gevoel in haar voeten helpt de hulp haar met het aantippen van het probleem van de instabiliteit. Mevrouw valt heel snel om, vooral bij het omdraaien. Heel vervelend.

Medische voorgeschiedenis

Nog een belangrijk onderdeel van de probleemanalyse is het uitvragen van de cliënt wat betreft een medisch verleden. Het kan hierbij gaan om neurologische of systemische aandoeningen, maar ook om eventuele trauma’s of operaties. In dit geval pakt mijn cliënt een folder die zij aan mij overhandigt met de woorden: ”dit is wat ik volgens de dokter heb”. In duidelijke letters staat er gedrukt Chronische Idiopatische Axonale Polyneuropathie.

CIAP, oftewel Chronische Idiopatische Axonale Polyneuropathie

Wat dit precies inhoudt kan in enkele woorden worden samengevat. De zenuwen van armen en benen zijn door onbekende oorzaak aangedaan en functioneren niet meer naar behoren. De letters staan voor het volgende:

 • Chronische (blijvende)
 • Idiopatische (zonder duidelijke oorzaak)
 • Axonale (van de axonen, oftewel zenuwvezels)
 • Polyneuropathie (veel van de zenuwen zijn aangedaan)

Het is een ziekte van de 'bedrading' van de zenuwen in armen en benen. De aangedane zenuwen kunnen zowel de motorische- en/ of sensorische zenuwen betreffen. De motorische zenuwen geven signalen door aan de spieren waardoor wij ons kunnen bewegen en de sensorische zenuwen koppelen gevoelsinformatie terug naar het centrale zenuwstelsel waardoor wij kunnen voelen. Een zenuw bestaat uit een zenuwcel en een lange uitloper (axon) met daaromheen een isolerende stof. Bij CIAP is deze uitloper beschadigd.

De klachten van Chronische Idiopatische Axonale Polyneuropathie (CIAP)

Wanneer de gevoelszenuwen zijn aangedaan komen cliënten vaak met de omschrijving van een prikkelend gevoel, pijn, doof gevoel en instabiliteit. Het mag duidelijk zijn dat wanneer er geen informatie meer wordt doorgegeven via de voeten over het soort terrein waarop men loopt, dit tot valpartijen kan leiden. Een oneffenheid of helling wordt niet meer gevoeld en deze belangrijke informatie wordt niet meer doorgegeven aan de hersenen. Bij de aangedane motorische zenuwen zijn de klachten vaak die van kramp en afname van kracht.

De oorzaken van Chronische Idiopatische Axonale Polyneuropathie (CIAP)

Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van neuropathie. Deze zijn als volgt onder te verdelen:

 • Erfelijke oorzaak
 • Stofwisselingsziekten (o.a. Diabetes Mellitus, nierziekten en ziekten van de schildklier)
 • Toxische oorzaak (bijvoorbeeld chemokuren, maar ook alcoholmisbruik)
 • Vitaminegebrek
 • Infectieziekten (aids, ziekte van Lyme, lepra)
 • Auto-immuunziekten
 • Onbekende oorzaak

Gelukkig is er bij mevrouw A. sprake van het laatste. Dit betekent dat de aandoening langzaam progressief is en zij gezien haar hoge leeftijd heel geleidelijk achteruit zal gaan.

De rol van de (register) podoloog of podotherapeut

Aangezien stabiliteitsproblematiek een belangrijke oorzaak is van valpartijen is dit iets waar de (register) podoloog of podotherapeut iets in kan betekenen. Een steunzool die gericht is op het geven stabiliteit zal ervoor zorgen dat de voet als het ware onderbouwd wordt en daardoor veel stabieler zal staan. In combinatie met een goed schoenadvies zal mevrouw A. hopelijk minder snel haar evenwicht verliezen.

Vind een praktijk

Heeft u ook een prikkelend of doof gevoel in uw voet, of ervaart u instabiliteit? Onze Podozorgers helpen u graag van uw voetklachten af. Met meer dan 100 Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorger bij u in de buurt! Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.