Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Lara

“Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

Waarom dragen we niet allemaal teensokken?

Ode aan de teensok

We kennen en erkennen allemaal het nut van een goede pasvorm van de schoenen voor de voeten. Een voetdeskundige zal er vrijwel altijd iets over zeggen in zijn of haar spreekuur. Zeker wanneer er steunzolen ingezet worden is het goed te kijken welke schoenen er gedragen worden. Veel minder vaak wordt er gesproken over sokken. Terwijl het effect van juiste sokken best groot kan zijn. Ik wil in deze blog een pleidooi houden voor het gebruik van teensokken.

Waarom dragen we niet allemaal teensokken?

De voordelen van teensokken

Je kunt teensokken vergelijken met het verschil tussen wanten en vingerhandschoenen. Ze bieden een aantal voordelen; belangrijkste voordeel voor de tenen is het voorkomen van wrijfkrachten van huid op huid. Bij hardlopers is al langer bekend dat teensokken blaren kunnen voorkomen. Ook pijnlijke drukplekken kunnen voorkomen worden. Een ander prettig effect is de temperatuur regulatie door de sokken. Door de omsluiting van iedere teen door het materiaal van de sokken is het beter mogelijk om vocht en warmte af te voeren. De huid blijft hierdoor droger tijdens het lopen. Uiteraard speelt hier de inzet van het juiste materiaal een belangrijke rol (bijvoorbeeld wol).

Een wat minder bekend effect is de verbetering van de proprioceptie (het ontvangen en verwerken van prikkels); je hebt beter in de gaten wat je aan het doen bent met je voeten tijdens het gaan en staan. Het kan bijdragen aan een beter balans gevoel, zeker niet alleen voor sporters maar ook bij dagelijkse activiteiten. De hele enthousiaste gebruikers combineren het zelfs met 5 teen schoenen. Maar uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de teensokken ook bijzonder prettig zijn in gewone schoenen. Niet alleen nuttig, maar ook erg comfortabel.

Geen nadelen?

Zijn er dan helemaal geen nadelen? Zeker wel; ze nemen iets meer ruimte in beslag, dus het vraagt een voldoende brede schoen. Verder kost het iets meer moeite om ze aan te trekken. Maar alles bij elkaar wegen de voordelen echt op tegen deze nadelen.

Vind een praktijk

Heeft u last van voetklachten? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.