Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Arie

“Nadat ik de zolen mijn schoenen had gedaan zou ik niets anders meer willen. Ik heb er zoveel baat bij dat ik nu weer 2 paar besteld heb.”

Voetproblemen bij ouderen

Veranderingen die optreden bij het ouder worden

De verwachting is dat rond 2030, 22% van de bevolking ouder is dan 65 jaar. Ongeveer 80% van deze mensen hebben één of meerdere chronische gezondheidsproblemen. Voetklachten behoren tot één van deze gezondheidsproblemen. De oorzaak ligt in de structurele en functionele veranderingen die optreden bij het ouder worden.

Kenmerken van de oudere voet

Kenmerken die direct in verband kunnen worden gebracht met de oudere voet zijn:

Artrose

Artrose is slijtage van het kraakbeen in gewrichten. Bij het ouder worden kan er gewrichtspijn en stijfheid door artrose ontstaan.

Afvlakking van het voetgewelf

Door de afname van flexibiliteit en kracht van banden, pezen en spieren ontstaat er onder andere afvlakking van het voetgewelf.

Standsafwijkingen van de voeten en tenen

Als gevolg van het ouder worden kunnen evenwichtsproblemen ontstaan. De labiele loop wordt gecorrigeerd door de tenen. Hierdoor ontstaan hamer- en klauwtenen.

Atrofie van de huid

Door atrofie ontstaat een dunne, kwetsbare huid met een ruwer oppervlak. De huid verliest elasticiteit, bevat minder talg en heeft minder zweetproductie. Ook is er een verminderde kans op wondgenezing, waardoor er een grotere kans is op infecties. Uiterlijke kenmerken van atrofie zijn: droge, schilferige huid, pigmentvlekken, witte ouderdomsvlekjes en eczeem.

Verlies van vetpolster

Ouderen kunnen vetpolster verliezen onder met name de voorvoet. Hierdoor ontstaat er meer belasting van alle structuren in de voet (botten, gewrichtskapsels, ligamenten, spieren, bloedvaten en zenuwen). Mensen hebben het gevoel op de botjes te lopen.

Verkleuringen en dikker worden van de nagel

Een verminderde doorbloeding veroorzaakt een vertraagde nagelgroei. Hierdoor verandert ook de conditie van de nagel. De nagel wordt eerder vatbaar voor een infectie met micro-organismen.

Vaatproblemen

Ook kunnen er vaatproblemen ontstaan door een verminderde bloedcirculatie. Men kan last krijgen van koude voeten of juist warme voeten, oedeem, bruine huidverkleuring, spataderen en slecht genezende wonden.

Achteruitgang in coördinatie, snelheid, lenigheid

Voeten zijn relatief lastig te bereiken lichaamsdelen. Door een achteruitgang in coördinatie, snelheid en lenigheid worden de voeten vaak minder goed verzorgd.

Aanwezigheid van ziekten

Bij ouderen komen vaker ziekten voor. Denk hierbij aan reuma, diabetes, artrose, artritis, neurologische afwijkingen en polyneuropathie.

Niet goed passend schoeisel

Naarmate men ouder wordt, verandert de voet. Door vermindering van vetpolster en afvlakking van de voetgewelven wordt de voet vaak langer en slanker. De voet kan ook juist breder en voller worden door toedoen van vaatproblemen. Dit met als gevolg dat schoenen niet goed meer passen.

Bovengenoemde kenmerken kunnen direct klachten aan de voeten veroorzaken, zoals pijnklachten, functiestoornissen, standsverandering voet/tenen waardoor er drukplekken kunnen ontstaan, huid/nagelproblemen en mobiliteitsklachten.

Behandelingen

Belangrijk is om te onderzoeken waardoor klachten ontstaan. In veel gevallen kan een corrigerende- of druk verdelende steunzool vervaardigd worden met demping of een protectieve of correctieve siliconeorthese bij teenstandsafwijkingen. Een behandeling kan ook bestaan uit een verwijzing naar een medisch pedicure of een schoenadvies.

Heeft u last van voetklachten?

Wordt u een dagje ouder en herkent u zich in deze klachten? Onze Podozorgers zoeken graag samen met u naar een oplossing! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.