Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Lara

“Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

Niet te geloven… kloven

Wat kunt u doen tegen hielkloven?

Bij mij in de praktijk komen veel patiënten met hielpijn. Meestal kun je aan de buitenkant niet zien wat de oorzaak is. Gelukkig helpt kennis, ervaring, onderzoek en echografie om het probleem te vinden en aan te pakken. Zo nu en dan komen er cliënten langs met hielpijn en een zichtbaar probleem. We zien zichtbare eeltvorming op de hielen en soms zelfs scheuren in het eelt, de zogenaamde hielkloven. Dit geeft pijn en dat is niet fijn. Dit artikel gaat over dit probleem en wat u eraan kan doen.

Eeltvorming

Onze huid leeft en maakt continu vanaf de binnenkant nieuwe huidcellen aan. De huid groeit van binnen naar buiten. De buitenste huidlaag (de hoornlaag) bestaat uit dode huidcellen die normaal afslijten. Eeltvorming is de natuurlijke opeenstapeling van dode huidcellen, die door wrijving ontstaat en niet afslijt. Een eeltlaag beschermt de huid tegen invloed van buitenaf, zoals grote druk. Maar teveel plaatselijke eelt op de voeten kan leiden tot overlast bij het staan en lopen. Denk hierbij aan verdikking waardoor schoenen knellen, drukkende eeltpitten en soms kloven die aan de hielen ontstaan.

Zo ontstaan hielkloven

Onze huid houdt vocht vast, waardoor de huid soepel blijft. Als de huid zijn natuurlijke capaciteit om vocht vast te houden heeft verloren, spreken we over een droge huid. De huid is minder elastisch of zelfs stug en beweegt niet meer goed mee met een beweging. Bij staan en lopen kan de huid bij de hiel het gewicht van het lichaam minder goed opvangen. Ook warm weer en open schoenen werken tegen. De huid verliest bij open schoenen sneller vocht en droogt eerder uit. Door deze invloeden ontstaat een versnelde opeenhoping van eelt en de hiel verkleurd (geel/wit). Als men aan deze signalen niets doet kan de huid zelfs barsten en verticale scheuren vertonen. Dit noemen we hielkloven. Hielkloven zijn zeer pijnlijk, gaan soms tot bloedens toe en kunnen infecteren.

Wie krijgt hielkloven?

Hielkloven komen bij mannen en vrouwen voor. Door onachtzaamheid, onwetendheid maar ook schaamte verwaarloost men de voeten nogal eens. Hielkloven zien er niet mooi uit en worden dan maar in sokken en schoenen verstopt. Een droge huid en verdrogende invloeden (warmte, open schoenen) versterkt eeltvorming en kan resulteren in hielkloven. Slechter worden van de vetkamerstructuur onder de voet is mede verantwoordelijk voor hielkloven. Maar ook een platte zool, staand beroep, verkeerde voetstand, ouderdom, diabetes en overgewicht hebben invloed.

Hoe ontstaan hielkloven?

Voorkomen is beter dan genezen

In deze volgorde kunt u hielkloven preventief aanpakken:

U kunt zelf eraan werken

 • Verzorg de voeten elke dag.
 • Gebruik een eeltvijl of puimsteen (onder de douche)
 • Breng vocht aan via hydraterende crèmes.
 • Neem regelmatig een voetenbad.
 • Gebruik klovenzalf bij beginnende kloven.
 • Er zijn zelfs therapiesokken met verzachtende gel

Ga naar een pedicure

 • Laat uw voeten controleren.
 • Laat overtollig eelt verwijderen.
 • Verwen uw voeten met een massage.

Laat u adviseren over de stand van uw voeten, schoenen en draag de juiste zolen

 • Draag uw voorgevormde therapiezolen in uw schoenen en slippers.
 • Ga hiervoor langs bij het Hielpijncentrum, een registerpodoloog of een podotherapeut.
 • Ga nooit zelf snijden in uw verdikte huid. De kans op infecties is groot.

Pak hielkloven aan

Aan deze vorm van hielpijn kunt u veel zelf doen zonder een voetspecialist te raadplegen. Hielkloven kunnen zeer pijnlijk zijn en gaan niet over als u het verwaarloost. Zorg daarom goed voor uw huid, vooral bij uw hielen. Hou het soepel, verwijder eelt, bezoek een pedicure en draag goede schoenen met een gevormd voetbed (therapiezolen).

Vind een praktijk

Als u niet zeker bent van uw probleem met hielkloven: kom langs bij één van onze Podozorgers! Wij zoeken uit wat er precies aan de hand is en wat er aan gedaan kan worden. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.