Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Marieke

“Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

Het Jones fractuur

Klachten aan de buitenzijde van de voet

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Na een verzwikking van de enkel (inversietrauma), stoten of iets op de voet laten vallen kunnen er pijnklachten zijn aan de buitenzijde van de voet. Lopen en staan gaat moeilijk en er is misschien wel wat zwelling of een bloeduitstorting. Waarschijnlijk kan je er zelfs niet van slapen.

De eerste gedachte is een overrekking of scheuring van de enkelbanden maar dit voelt anders en de pijnlijke plek zit meer aan de buitenrand dan aan de zijkant van de voet.

Wat is een Jones fractuur

Het Jones fractuur is een breukje van de basis van het vijfde middenvoetsbeentje, het botje boven de kleine teen. Anders dan een avulsiefractuur waarbij de spier peroneus brevis een stukje van het bot afbreekt en anders dan een stressfractuur door chronische overbelasting.

Bij een Jones fractuur weet je precies wanneer dat gebeurd is. Er is acute pijn na een ongelukje. Een holvoet en platvoet zijn door stand en biomechanica gevoeliger voor een Jones fractuur.

Diagnose van een Jones fractuur

De huisarts informeert naar de omstandigheden waarbij de klachten zijn ontstaan en onderzoekt de voet. Voor het vaststellen van de fractuur moet een röntgenfoto worden gemaakt.

Behandeling van een Jones fractuur

De behandeling van een Jones fractuur ligt aan de ernst van de breuk:

  • 4 weken tapen
  • 6 weken gips of Walker
  • operatie met daarna 6 weken gips of Walker

Een steunzool kan helpen bij het ondersteunen van de pas genezen breuk, correctie geven aan de voetafwijking en de afwikkeling van de voet optimaliseren.

Vind een praktijk

Heeft u last van klachten aan de buitenzijde van de voet? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.