Praktijkvoorbeeld van Podozorg Sassenheim

Een 53-jarige vrouw bezoekt onze Podozorg praktijk met branderige pijn in de linker enkel. De klachten stralen tevens uit naar de hiel. Deze voelt vaak dof en tintelend aan. Met name in rust nemen de klachten toe. Rustig en geleidelijk bewegen lijkt de pijn iets te maskeren. Er is geen sprake van voorafgaand trauma of bijzonder medicijngebruik. Ook zijn er geen andere bijzonderheden in relatie tot haar medische voorgeschiedenis.

Röntgenopname van de voet toonde dit jaar geen bijzondere afwijkingen. Therapiezolen en fysiotherapie hebben geen soelaas gebracht. De klachten bestaan inmiddels bijna een jaar en belemmeren mevrouw in haar algemeen dagelijks functioneren. Ook het uitvoeren van haar werk als secretaresse kost inmiddels veel moeite.

Het onderzoek

Het lichamelijk onderzoek toont een platvoet met links een naar binnen gekanteld hielbeen. Er zijn geen opvallende afwijkingen in houding. De bewegingsuitslagen van de gewrichten in de voet, enkel, knie en heup zijn normaal. Er is geen excessieve pijn bij palpatie. Opvallend tijdens het onderzoek is dat er sprake is van een positief tinel sign, waarbij er door te tikken op de achterste scheenbeenzenuw aan de binnenzijde van de enkel tintelingen opgeroepen worden. Ook de test van Phalen (strektest) is positief en roept eenzelfde sensatie op.

Na het functieonderzoek volgt het echografisch onderzoek. De echografist brengt alle segmenten van de hiel en enkel in beeld. Zo wordt een hielspoor of probleem met de peesplaat uitgesloten. Ook worden bot, band en peesstructuren uitvoerig bestudeerd. Het functieonderzoek geeft een verdenking op een beknelde zenuw (tarsaal tunnel syndroom). Deze kan het gevolg zijn van een afwijkende voetstand, maar ook peesverdikkingen, cystes, afwijkende botstructuren, stuwing van bloedvaten of andere ruimte innemende massa’s die voor compressie op de zenuw zorgen, kunnen ten grondslag liggen aan het ontstaan van deze klachten.

Hierdoor is er extra aandacht voor het echografisch onderzoek van de binnenzijde van de enkel. Hier blijkt dat de klachten het gevolg lijken te zijn van een afwijking van de zenuw zelf. Deze vertoont een inhomogeen, verdikt beeld en geeft hierdoor een verdenking op een schwannoom (goedaardige zenuwtumor).

De meerwaarde van echografie bij zeldzame hielpijn

De behandeling

Na overleg met de huisarts is mevrouw verwezen naar de specialist. Hier blijkt na uitvoering van MRI-onderzoek tevens een verdenking op een schwannoom, waarna er besloten is tot operatief beleid. Tien weken na de operatie heeft mevrouw laten weten dat zij haar werkzaamheden inmiddels zonder klachten heeft hervat.

Vind een praktijk

Heeft u ook last van hielpijn? Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt! Klik op de onderstaande knop en vind een de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Peter van Dasselaar. Hij is podotherapeut, (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Rosa

    “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

  • format_quote

    Ervaring van Pieter

    “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

  • format_quote

    Ervaring van Maaike

    “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

  • format_quote

    Ervaring van Karin

    “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

  • format_quote

    Ervaring van Joyce

    “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 08 mei 2025

    Een Jonesfractuur

    Een Jonesfractuur betreft een breuk van het vijfde middenvoetsbeentje, gelegen aan de buitenzijde van de middenvoet, nabij uw kleinste teen.

    Door Podozorg Nederland

  • 17 april 2025

    Voorvoet varus: symptomen, oorzaken en behandeling

    Voorvoet varus is een afwijking waarbij de voorvoet naar binnen kantelt, wat kan leiden tot pijn, vermoeidheid en een afwijkende loop.

    Door Liesbeth Dijkshoorn

  • 06 maart 2025

    Waarom heb ik koude voeten?

    Koude voeten kunnen ontstaan door een verminderde doorbloeding, hormonale schommelingen of externe factoren. Gerichte aanpassingen helpen om klachten te verminderen.

    Door Delia de Bliek

  • 20 februari 2025

    Pijnklachten rond de achillespees

    Achillespeesklachten door overbelasting of een verkeerde voetstand veroorzaken pijn en stijfheid. Gerichte behandeling helpt om klachten te verminderen.

    Door Loes van Vooren en Eric Wonink

  • 16 januari 2025

    Zweepslag in de kuit

    Zweepslag wordt gekenmerkt door een scherpe pijn in de kuit en komt vaak voor bij sporten zoals atletiek (amateur en professioneel) en voetbal.

    Door Mienke van der Goot

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink