Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Larissa

“Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

De anatomie van uw teennagel

Waar bestaat een nagel en zijn omgeving uit?

Een teennagel is opgebouwd uit diverse structuren. De nagel en zijn omgeving, ofwel nagelunit, is een complex systeem van anatomische onderdelen. Samen zorgen ze er voor dat de nagelplaat vastzit op de tenen of vingers.

Een nagel is een compacte en solide plaat en bestaat uit drie lagen. Het is opgebouwd uit een dunne bovenlaag, een dikke tussen laag en een onderlaag die wordt gevormd door het nagelbed. De nagelplaat is belangrijk voor de vorm van de teenuiteinden.

Nagelwortel

Het begint echter op de plaats waar de nagel ontstaat en gevormd wordt. Dit noemen we de nagelwortel en is tevens het enige levende deel van de nagel en bevat cellen die de kiemlaag vormen. Dit gedeelte zit nog onder de huid en is dus niet zichtbaar, op het halve maantje na. Dit is het lichte stukje van de nagel wat net onder de nagelriem uitkomt. Hier is de nagel nog maar gedeeltelijk verhoornd en is het zichtbare deel van de nagelwortel.

De cellen van de kiemlaag delen zich, bewegen naar de nagelwortel en ondergaan een functionele verandering om keratine te kunnen produceren. Deze voortdurende toevoeging van nieuwe cellen aan de nagelwortel leidt tot nagelgroei. De nagel groeit dus vanuit de nagelwortel en schuift over het nagelbed naar voren en neemt in lengte en dikte toe.

Menselijke teennagels groeien ongeveer 0,5 tot 1 mm per maand, bij mannen iets sneller dan bij vrouwen. Om teennagels volledig opnieuw te laten aangroeien is tot wel 18 maanden nodig.

De anatomie van uw teennagel

Nagelbed

Het nagelbed is de huid onder de nagelplaat. De opbouw van het weefsel van het nagelbed is sterk vergelijkbaar met dat van de rest van de huid maar dan zonder de bovenste huidlaag. Terwijl de huid elders op het lichaam geleidelijk afschilfert schuift de bovenlaag van het nagelbed met de onderzijde van de nagelplaat mee naar voren. Nagel en nagelbed zijn stevig met elkaar verbonden. Op het nagelbed bevinden zich groeven in de vorm van zwaluwstaarten die naadloos passen in een gelijksoortig patroon aan de onderzijde van de nagelplaat.

Het nagelbed is voorzien van veel kleine bloedvaatjes die zorgen voor de aanvoer van voedingstoffen. Hierdoor worden in het nagelbed kleine keratinecellen gemaakt. Door de aanmaak van deze cellen kan de nagelplaat vooruit groeien zonder dat de verzegeling met het nagelbed verbroken wordt. Aan het uiteinde van het nagelbed zit een stevige structuur die de nagelplaat vast houdt aan de teen top. Het beschermt het kwetsbare nagelbed tegen bacteriën, virussen en schimmels. Het is zeer belangrijk dat deze structuur niet beschadigd.

Nagelriem

De nagelriem is het randje wat je ziet tussen de huid en waar de zichtbare nagelplaat begint. Het sluit de ruimte af tussen de nagelplaat en de huidplooi van de teen. De nagelriem heeft een beschermende functie. Beschadiging van deze beschermrand moet voorkomen worden. Beschadiging kan leiden tot het binnendringen van ziektekiemen zoals bacteriën en schimmels en vuil.

Nagelwallen

De nagelwal is de huid rondom de nagel en heeft drie zijden. Aan de linker- en rechterzijde van de nagel, en een aan het begin van de nagel. De nagelwallen hebben dan ook een beschermende functie voor de nagel. Ze zorgen ervoor dat het nagelbed afgesloten is en dat er geen bacteriën, virussen en schimmels bij kunnen.

Functie van nagels

De nagels bieden voornamelijk bescherming aan de tenen tegen invloeden van buitenaf zoals mechanische of chemische beschadigingen. Tevens kunnen nagels gezien worden als een soort graadmeter voor onze gezondheid. Een tekort aan voedingsstoffen, ziektes of huidaandoeningen kunnen het uiterlijk van de nagel veranderen.

Vind een praktijk

Heeft u problemen met uw teennagels? Onze Podozorgers helpen u graag verder. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.