Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Adrie

“Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

Compartimentsyndroom/logesyndroom

Wat is het compartimentsyndroom?

Het compartimentsyndroom is een blessure bij overbelasting, vaak gezien bij sporten zoals hardlopen, schaatsen en wandelen. Deze wordt vaak verward met shin splints of scheenbeenvliesontsteking.

De spieren van het onderbeen zijn in vier groepen verdeeld, ook wel compartimenten genoemd. Deze spieren worden gescheiden door fascia of een stug omringend vlies: de spierfascie. Door de beperkte ruimte in het compartiment en de spieren die bij het sporten vergroten kan het vlies te strak om de spieren gaan zitten. Wat als klachten geeft:

  • Een gespannen gevoel in de onderbenen
  • Pijn en stijfheid aan de kuiten
  • Krachtverlies in de benen
  • Tintelingen of een dof gevoel ter hoogte van de eerste en tweede teen
  • Door verhoogde druk afknellen van de van de bloedvaten

Oorzaken en gevolgen van het compartimentsyndroom

Er zijn een aantal factoren die het compartimentsyndroom in de hand werken, zoals:

Plotselinge toename van trainingsduur of trainingsintensiteit

Hierdoor verdikken de spieren, waardoor de druk in het compartiment verhoogt. Door deze drukverhoging wordt de doorbloeding belemmerd en kunnen de spieren hun functie niet meer uitoefenen. Door het niet opbouwen van een training kan een belangrijke risicofactor zijn.

Pijn en gespannenheid van het onderbeen

Mensen hebben last van pijn en gespannenheid van het onderbeen die telkens tijdens of direct na inspanning optreedt. De klachten komen vaak voor in beide benen. Tintelingen in het onderbeen de voet en/of de tenen. Vol gevoel in de kuiten en kuitkrampen, soms zelfs in de nacht. Ook een mogelijke oorzaak kan zijn een te strak verband of gips. Of door veel oedeem door vocht.

Risicofactoren van het compartimentsyndroom

Platvoeten of doorgezakte voeten, een verkeerde looptechniek met een uitgesproken haklanding, en trainen op oneffen of uitgesproken zachte/harde ondergrond met een disbalans van de beenspieren zijn risico factoren die het compartimentsyndroom kunnen uitlokken.

Is er een verschil tussen het compartimentsyndroom en shin splints?

Het compartimentsyndroom geeft pijn die ontstaat door druk op de fascia, terwijl het probleem van shin splints zich op het scheenbeenvlies of het vlies tussen kuit en scheenbeen bevindt. Daarnaast is er nog een belangrijk verschil: bij het compartimentsyndroom zal de pijn vaak overgaan na het sporten. Bij shin splints niet.

Behandeling van het compartimentsyndroom

Er zijn verschillende conservatieve mogelijkheden om het compartimentsyndroom te behandelen.

Steunzolen

Is er sprake van een biomechanische afwijking in de voetfunctie dan zal er voor podologische zolen worden gekozen. Bijvoorbeeld bij een doorgezakte voorvoet of platvoet.

Oefeningen

Krachttraining gericht om vooral de been- en heupmusculatuur kan een mogelijke disbalans verbeteren. Bij hypertonie (gespannen) beenmusculatuur kan massage, foam roller, of stretchoefeningen mogelijk een positieve bijdrage leveren. Sommige mensen ervaren een verbetering met compressiekousen. Pas de sportactiviteiten aan door minder lang of intensief te sporten. Training op een andere ondergrond kan mogelijk verbetering geven, evenals het uitvoeren van een warming up en cooling down.

Vind een praktijk

Heeft u klachten van een gespannen gevoel in de onderbenen. Of bovenstaande klachten. Onze Podozorgers staan voor u klaar! Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.