Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Leonie

“Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

Aanhoudende blessures tijdens het wandelen

Het gebeurt soms, een blessure opgelopen tijdens het wandelen. Je denkt dat het probleem in de schoenen zit of iets anders en dat je misschien gebaat bent bij steunzolen. Dat kan, maar vaak is er nog iets anders aan de hand.

We lopen heel wat af en allemaal op onze eigen manier, om er maar een paar te noemen:

  • Het dagelijkse blokje om;
  • Weekend wandeling;
  • De hond uitlaten;
  • Lunchwandeling;
  • Lange afstandswandeling;
  • Wandelvakantie;
  • Vierdaagse.

Wandelen is een populaire bezigheid. Veel mensen wandelen om aan voldoende beweging te komen, om van de natuur te genieten of om en sportieve prestatie neer te zetten. De een loopt in het weekend een blokje om. De ander laat dagelijks een aantal keren de hond uit en een volgende loopt lange afstandswandelingen zoals de vierdaagse van Nijmegen of gaat op wandelvakantie. Wandelen staat bekend als laagdrempelig en met een geringe kans op blessures. Maar er zijn toch blessures ontstaan, wat nu?

Wandeltechniek

Compensatiebeweging in de heupen

De wandeltechniek speelt een belangrijke een rol bij het (kunnen) ontstaan van o.a. voet en onderbeenklachten. We staan er niet bij stil maar hoe we lopen of wandelen is soms mede de oorzaak van onze klachten aan voeten, onderbenen maar ook knieën, heup en lage rug. Velen van ons lopen met te grote paslengte zeker als de (wandel)partner veel langer is dan jij zelf. Hierdoor ga je compensatie bewegingen maken o.a. in de heupen maar ook elders.

Loop- of bewegingsanalyse

Om een andere wandel- of looptechniek aan te leren moet je eerst weten hoe je loopt. Dit kan door video-opnames en -analyse om te achterhalen wat je kunt verbeteren. Hiervoor kan een loopband met camera opstelling gebruikt worden maar het kan ook simpel met een IPad of smartphone met de juiste app techniek.

Je kunt je voorstellen dat een loopbandopstelling met camera’s opnames van verschillende zijden de beste resultaten oplevert. Vervolgens maken we een analyse uit alle hoekmetingen van bewegingsuitslagen zoals benen en voeten maar ook de heupen en rug. Alles kan je terugzien op het computerscherm om het te verduidelijken, maar nog belangrijker, je zelf zien lopen.

Behandelplan

Om je looptechniek te verbeteren moet je eerst weten wat er gebeurt en we geven je instructies om een betere looptechniek aan te leren. Dit kan bestaan uit voetentraining, looptraining maar ook balanstraining.

Vervolgens kost het tijd. Als je al je hele leven op een bepaalde manier loopt kost het ook tijd of iets af te leren en weer iets nieuws aan te leren en je eigen te maken. Je kan je voorstellen dat dit tijd kost. Tijd, inspanning en geduld maar de beloning is er naar, pijnvrij kunnen lopen.

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.